Upptäck Ostens Värld

您所在的位置:网站首页 ostar机芯 F5348 Upptäck Ostens Värld

Upptäck Ostens Värld

2024-04-17 19:41| 来源: 网络整理| 查看: 265

Välkommen till Din Encyklopedi över Världens Alla Ostar Ostar i alfabetisk ordning a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Dagens utvalda ostar Washed Rind Gerèt Venaco Danablu Caciotta Toscana Bruny Island C2 Puzzone di Moena Hipi Iti Mt. Alice Alta Badia Strzelecki Blue Trenza de Santa Cruz di Magliano Olivet au Foin Năsal Pecorino di Pienza Gorgonzola Dolce / Dolcelatte Prästost Pérail Roxanne Duckett's Pasteurised Caerphilly Vad är ost?

Ost är en matprodukt som fås genom mognad av löpe från djurmjölk efter att vasslen har tagits bort. De olika sorterna av ost beror på ursprunget av den använda mjölken, de metoder och förfaranden som används för tillverkning och graden av mognad som uppnåtts.

Hur framställs ost?

För att framställa en typ av ost spelar också de fördelaktiga bakterier som syrar mjölken en stor roll. Dessa är viktiga för att definiera konsistens och smak hos de flesta ostar. Vissa ostar i världen innehåller också mögel, både på yttre ytan och inuti. Dessa ostars mögel utgör inte någon hälsorisk för människor, förutsatt att de inte lider av någon form av livsmedelsintolerans.

Det är möjligt att framställa ost från koagulerad mjölk från ko, get, får, buffel, kamel och generellt från honkön av idisslare. Detta innebär att i nästan alla länder i världen är osten en produkt som har tillverkats sedan gryningen av mänskligheten, och som ett resultat har vi idag otaliga sorter av ost som vi ostälskare är glada att känna till och längtar efter att prova. På denna webbplats är vårt mål att erbjuda en hel värld av ostar med bara ett klick.

De olika sorterna av ost som finns över hela världen räknas i hundratals, och det är inte förvånande, eftersom det finns många faktorer som påverkar hur en ost kommer att bli till slut, både när det gäller konsistens, lukt och smak. Användningen av olika typer av bakterier och mögel, de olika nivåerna av grädde i mjölken, variationer i mognadstid, de olika behandlingarna i processen och de olika raserna av kor, getter eller vilken typ av mjölk som används är avgörande faktorer för att en ost ska bli på ett sätt eller ett annat.

Det finns också andra faktorer som tillför nyanser till ostens smak och konsistens, som till exempel boskapens kost och tillsatsen av smaksättande medel såsom örter, kryddor eller rökning. Även om mjölken är pastöriserad eller inte kan påverka den slutliga smaken på osten.

Ostens Ursprung

Som allt annat som härstammar från tiden före skriftens införande, är det svårt att fastställa en exakt tidpunkt för ostens födelse. Eftersom det är en matprodukt som kan ha uppstått oberoende på flera olika platser i världen, i olika former, är det ännu svårare att peka ut en specifik epok och plats som ursprung och vagga för detta livsmedel.

Osten: en högt värderad föda

Det är känt att sedan antikens civilisationer var osten särskilt uppskattad eftersom den kunde lagras för tider av brist. Dessutom ansågs osten vara en bra reseproviant: den är lätt att transportera, håller sig väl och har ett högt innehåll av fett, protein, kalcium och fosfor.

Ekonomiskt är osten också fördelaktig, den är lättare, mer kompakt och håller längre än mjölken den är framställd av. Osttillverkare kan placera sig nära ett mjölkproducerande områdes centrum och därmed dra nytta av färskare, billigare mjölk med lägre transportkostnader. Den goda hållbarheten hos produkten gör att tillverkarna kan välja att sälja endast när priserna är höga eller när de behöver pengar. Vissa marknader betalar till och med mer för äldre ostar, tvärtemot vad som gäller för mjölkproduktion.

Trots att ostens ursprung tycks vara ett ständigt ämne för diskussion, finns det en samstämmighet om att etablera en tidsram mellan år 8000 f.Kr., när fåret domesticerades, och år 3000 f.Kr. Från den tiden finns en relief från Sumer som detaljerat avbildar mjölkning och koagulering.

En legend om ostens ursprung

Den äldsta och mest spridda legenden om ostens ursprung berättar om en arabisk köpman. Denna köpman, under en lång resa genom öknen, placerade mjölk i en behållare gjord av en lamms mage. När köpmannen senare skulle konsumera mjölken, upptäckte han att den hade koagulerat och fermenterat, detta på grund av löpen i lammmagens och öknens höga temperaturer.

Trots legenden pekar många författare på att osten redan var känd under förhistorisk tid. De mest dokumenterade bevisen vi har kommer från en studie utförd av forskare vid Penn State University i USA. Denna studie rapporterar om fynd av rester av mjukost och yoghurt på Dalmatiens kust i Kroatien. Dessa rester är de äldsta kända bevisen på osttillverkning, med en ålder på 7200 år.

Ostens historia

Bortom legenderna är det troligt att osten uppstod efter olika försök att konservera mjölk. Man måste ha observerat att när man tillämpade salt och tryck på mjölken, och innan man använde en jäsningskultur för första gången, hade ostar som gjordes i djurens magar en bättre och fastare konsistens. De äldsta arkeologiska bevisen för osttillverkning har hittats i muralmålningar i gamla Egyptens gravar, daterade till omkring 2300 f.Kr. Dessa tidiga ostar skulle troligen haft en stark smak och varit intensivt saltade, med en konsistens liknande fetaost eller keso.

Den första fabriken för industriell osttillverkning öppnades i Schweiz 1815, men det var i USA som storskalig produktion verkligen började få framgång. Detta tillskrivs ofta Jesse Williams, ägare av en mjölkgård i Rome, New York. Williams började tillverka ost i serieproduktion med mjölk från närliggande gårdar år 1851.

Under 1860-talet visades möjligheterna med ostproduktion, och vid sekelskiftet började vetenskapen producera rena mikroorganismer. Innan dess erhölls bakterierna från miljön eller genom återanvändning av tidigare använda. Användningen av rena mikroorganismer innebar en mycket mer standardiserad produktion. Det började produceras vad som kallas processad ost.

Osten i världen

Trots att det idag finns ostar från alla fem kontinenterna och nästan alla länder i världen har någon typ av typisk ost, är sanningen att osten är en maträtt som särskilt utvecklats i Medelhavsländerna och Europa, där vi kan hitta mer tradition och kultur kopplat till ost, och fler typer av olika ostar. Detta betyder dock inte att ost inte finns i andra länder i världen, det har bara aldrig varit lika framträdande. Trots detta sprider sig kärleken till ost mer och mer varje dag i de länder som inte har en stor tradition eller kärlek till ost.

Ost är en matvara som är knuten till den moderna europeiska och medelhavs kulturen. Denna mejeriprodukt var i modern tid praktiskt taget okänd i de östliga kulturerna. Dessutom hade osten, som är intrinsiskt kopplad till boskapsskötsel, inte uppfunnits i det förkolumbianska Amerika. När det gäller subsahariska Afrika var användningen av ost ganska begränsad.

Vi kan fastslå att tillverkning och konsumtion av ost var utvecklad och utbredd endast i Europa, Mellanöstern och i områden som starkt påverkats av deras kultur. Emellertid, med utbredningen av europeiskt kolonialism och västerländsk kultur har osten gradvis blivit känd och populär över hela världen.

Osttyper

Det stora utbudet av ostar gör det svårt att klassificera dem eftersom det kan göras utifrån olika egenskaper. Vi kan klassificera ostar beroende på deras mognad, vilken typ av mjölk som använts, deras textur, fettinnehåll bland annat. Vi vågar oss dock på att beskriva några egenskaper hos de olika osttyperna som alla ostälskare bör känna till.

Ursprungsbeteckningar

Mer än bara det land en ost kommer ifrån, identifieras de flesta ostar med det geografiska område eller den specifika region där de tillverkas. I vissa länder kan detta regleras genom ursprungsbeteckningar som syftar till att skydda de sorter som har producerats i ett visst område sedan urminnes tider, från producenter i andra områden som vill dra nytta av det goda rykte som de ursprungliga har skapat.

Denna geografiska indikation är reglerad för medlemsländerna i Europeiska unionen, men med särskilda egenskaper för varje medlemsland. I Frankrike kallas det Appellation d'Origine Contrôlée (AOC). Dess ursprung går tillbaka till 1400-talet, i det första försöket att skydda Roquefortosten. Denna ost var den första att få ackreditering enligt modern fransk lagstiftning, som nu omfattar fler än 40 olika ostar. I Italien skyddar beteckningen Denominazione di Origine Protetta (DOP) ostar som Parmigiano-Reggiano, i Grekland fetaosten och i Storbritannien Stilton och Cheddar. I Spanien finns det 28 skyddade ostarter.

Typer av mjölk som används

Den mest använda mjölken för osttillverkning är helmjölk från ko, främst för att det är den mest producerade mjölken. Ostar som är gjorda på komjölk kommer från bördiga områden som är lämpliga för boskapsskötsel, såsom norra Europas slätter, Alperna, Pyrenéerna eller Kantabriska bergskedjan. Idag har produktionen av dessa ostar spridits över hela världen med användning av mjölk från mjölkgårdar.

Komjölk är mycket rik på fett, därför är det vanligt att använda skummjölk eller mellanmjölk för att minska fettinnehållet. Men fett är en av de faktorer som mest påverkar ostens smak, och vanligtvis är användningen av skummjölk synonymt med smakförlust.

I Medelhavsområdena, där kor inte är lika vanliga, är det mer vanligt att använda får- eller getmjölk, vilket ger osten en touch av syrlighet. Ostar som Castellano, Manchego, Roquefort eller Feta är gjorda på fårmjölk.

Mjölk från många andra däggdjur används också, som från buffel, yak, åsna, zebu, kamel och generellt från idisslare, även om dessa inte är lika vanliga.

Mognadsgrad Färska ostar

Färska ostar är de där tillverkningen enbart består av koagulering och avvattning av mjölken. Dessa ostar utsätts inte för ytterligare konserveringsmetoder, och har därför en mycket kortare hållbarhetstid innan de blir dåliga. Deras förvaring kan jämföras med yoghurt, eftersom det är nödvändigt att förvara dem på kyliga platser. Det faktum att mjölken behandlas mindre gör att de har en mildare smak och en mindre fast konsistens.

Lagrade ostar

Lagring av ostar innebär att osten åldras i en process där de torkas och ytterligare konserveringsmetoder tillämpas, såsom saltning eller rökning. Tiden som krävs för att en ost ska anses vara lagrad varierar från ost till ost, men generellt krävs minst ett och ett halvt till två år.

Lagringsprocessen gör att osten får en mycket hårdare och torrare konsistens, samt en ökad intensitet i smaken, en egenskap som är mycket eftertraktad av ostälskare. Dock tolererar många människor inte starka smaker, därför är det lätt att hitta olika grader av lagring för samma ost, vanligtvis klassificerade som mild, halvlagrad och väl lagrad.

Ostar enligt konsistens Krämiga ostar

Osten har ett naturligt fast tillstånd, men det är möjligt att få en krämigare konsistens genom att öka mängden grädde, och därmed fett, avsevärt. Dessa typer av ostar konsumeras vanligtvis med bröd, och är vanliga att använda på smörgåsar eller toast.

Det är också möjligt att hitta ostar med en halvkrämig konsistens, eftersom de inte kan anses vara varken fasta eller flytande, som Torta del Casar från Extremadura i Spanien. Denna ost bör konsumeras i rumstemperatur för att dess konsistens ska vara optimal, och den bör inte värmas upp. Liksom camembert, om skorpan är ren och utan tillsatser, kan den ätas av dem som gillar intensiva smaker.

Blåmögelostar

Dessa ostar utmärker sig genom närvaron av mögel, som ger dem gröna eller blåaktiga färger. Denna sort kan orsaka mest avsky vid första anblicken, på grund av färgen och den starka lukten, som kan påminna om förruttnelse. Men deras intensiva smak är en av de mest uppskattade av ostgourmeter.

För att främja tillväxten av möglet behöver ostarna förvaras på platser med mycket hög fuktighet, vanligtvis runt 90%. Traditionellt har grottor varit utmärkta platser för detta ändamål. Möglet som växer i ostarna tillhör oftast släktet Penicillium, där olika arter får namn efter osten de finns i, som Penicillium camemberti (i camemberts skorpa) eller Penicillium roqueforti, i roquefortosten.

Ostar med strängad pasta

Ostar med strängad pasta, med en fiberrik och elastisk konsistens, har sitt ursprung i Mellanöstern; de uppnådde sin tekniska höjdpunkt i Italien och popularitet i USA. Mozzarellaosten är det mest framträdande exemplet på denna familj och utgör den näst viktigaste segmentet i omsättning inom mejeriindustrin, efter cheddarost.

I olika länder i Latinamerika har ett speciellt intresse väckts för tillverkning och kommersialisering av ostar med strängad pasta på grund av deras höga konsumtion, särskilt vid tillagning av snabbmat.

I ostar med strängad pasta är den primära massan som produceras (löpen), en gång

Näringsmässiga egenskaper hos ost

De näringsmässiga egenskaperna hos ost kan variera lika mycket som det finns ostsorter. Dessa egenskaper beror på deras fettinnehåll. Generellt sett kan man säga att ost är en rik källa till kalcium, protein och fosfor. Eftersom det i grund och botten är koncentrerad mjölk, behövs det 600 g mjölk för att motsvara denna mängd protein, och 550 g för kalciumet.

Men allt är inte positiva nyheter, ost delar också mjölkens näringsproblem, som kommer från ett högt innehåll av mättade fetter, bestående av triglycerider och mättade fettsyror. Denna typ av fett har en negativ inverkan på hjärt-kärlsjukdomar. Dock är ett måttligt intag alltid hälsosamt och rekommenderas.

På den positiva sidan visar olika studier inom tandläkarvetenskapen att ost kan hjälpa avsevärt i förebyggandet av karies och andra tandproblem. Det är en av de livsmedel som har högst innehåll av kalcium och fosfor, samt kasein och andra proteiner, som är de huvudsakliga beståndsdelarna i tandemaljen, så konsumtion av ost kan hjälpa till med remineralisering.

Dessutom har vissa fettsyror antimikrobiella egenskaper, vilket hjälper till att kontrollera placknivåerna. Många ostsorter stimulerar också salivflödet, vilket hjälper till att rengöra munhålan från matrester och dämpar även den sura miljön. Efter måltider sjunker salivets pH, men kalcium och fosfor i osten hjälper till att förhindra detta.

Personer som lider av laktosintolerans undviker vanligtvis att konsumera det, men ostar som cheddar innehåller bara 5 % av den laktos som finns i hel mjölk, och i äldre ostar är den nästan försumbar. Det finns personer som får reaktioner på aminer som finns i osten, särskilt histamin och tyramin. I de mer mogna ostarna blir mängden av dessa ämnen mer märkbara och kan orsaka allergiska reaktioner som utslag, huvudvärk eller ökat blodtryck.

En värld av ostar för dig

Som du kan se, för den som älskar ost och med tanke på det stora utbudet av ostar från hela världen som vi kan hitta, är det lätt att hitta den perfekta osten som passar våra behov och smaker. På den här webbplatsen kommer du att hitta en hel värld av ostar som väntar på att bli upptäckta så att du kan släppa loss din passion för denna underbara och otroliga mat: osten.



【本文地址】


今日新闻


推荐新闻


CopyRight 2018-2019 办公设备维修网 版权所有 豫ICP备15022753号-3